Archive for the ‘Umum’ Category

Jenis-jenis Hantu Bulan Ramadhan

Posted: July 28, 2012 in Umum
Sewaktu aku masih kanak-kanak ribena dulu, aku selalu dengar orang tua-tua cakap bulan Ramadhan tak ada hantu. Tapi dorang tak ada pula explain dekat aku kenapa hanya bulan Ramadhan je yang tak ada hantu. Setelah aku masuk zaman persekolahan, aku dengar pula pak-pak ustaz, cikgu mikgu ni semua dok explain kat aku bulan Ramadhan ni setan semua kena ikat. Tu setan yang kena ikat, habis tu jin pula bagaimana? Jin pun kena ikat juga ke? Tapi jin ada jin Islam dan jin kafir. Okey, kita lupakan bab-bab jin ni dulu ya.
Setelah aku meningkat dewasa dan berwajah kacak seperti Aaron Aziz, aku telah berjaya menjalankan analisis dan kajian berkenaan hantu-hantu yang masih wujud dibulan Ramadhan aka bulan puasa. Hantu ini akan pupus dengan sendirinya apabila berakhirnya bulan Ramadhan. Huiyooo, cara beb dorang menjalankan operasi. Kajian aku ini telah mendapat anugerah kajian terbaik dari University Oxford of London dan berjaya membuatkan Uncle Seekers merasa cemburu (tipu). Sempena bulan Ramadhan ini anda semua bolehlah lihat persekitaran korang tu ya. Untung-untung dapat jumpa dengan hantu
1) Hantu Langsir
Hantu ini ada bau-bau kentut dengan Hantu Langsuir. Hantu Langsir ni suka sangat main dengan langsir. Bila waktu siang je dia tutup langsir satu rumah. Bila lepas buka puasa baru langsir tu terbuka kembali. Sebelum bulan puasa tiada pula nak tutup-tutup langsir tapi bila bulan puasa menjelma baru aktiviti paranormal tutup langsir berlaku. Selalunya langsir bahagian dapur dan bilik tidur.Hantu ini akan berada di port-port yang telah diiktiraf JAKIM sebagai kawasan selamat dari diserbu pihak penguatkuasa. Selalunya makhluk halus ni tidak menunggu berseorangan. Mereka selalunya ada geng mereka yang dinamakan Geng Neraka Jahanooom!
2) Penunggu Port
 
Hantu ini akan berada di port-port yang telah diiktiraf JAKIM sebagai kawasan selamat dari diserbu pihak penguatkuasa. Selalunya makhluk halus ni tidak menunggu berseorangan. Mereka selalunya ada geng mereka yang dinamakan Geng Neraka Jahanooom!
3) Anak Toyol
Makhluk Toyol ini adalah budak suruhan bawah umur si Penunggu. Penunggu akan mengarahkan Toyol untuk membeli hidangan mereka di mana Toyol ini akan membawa hidangan itu ke markas si Penunggu. Si Penunggu akan membayar pengeras berupa upah kepada si Toyol di atas perkhidmatan yang dia telah berikan.
4) Hantu mem-Bungkus
Ni adik beradik dengan Hantu Pocong dan Hantu Bungkus. Hantu mem-Bungkus selalunya akan pergi ke restoran-restoran mamak, 7E, KFC, McD dan yang sewaktu dengannya lalu dengan selambanya menapau bahan makanan untuk dibawa pulang walhal pada waktu itu baru pukul 10 pagi. Kejadah apakah?
5) Zombie Ramadhan
Ni kira memang mayat hidup laa ni. Time bulan puasa je mula laa datang penyakit gastrik, kentut berdarah, pitam dan macam-macam lagi. Lepas tu datang jumpa doktor minta MC dengan pakej ubat-ubatan yang kena makan time tu juga.
6) Hantu Cikedis
Hantu ini adalah peminat setia makanan-makanan ringan seperti Super Ring, TamTam, Twisties dan sebagainya. Dia akan membeli makanan itu pada waktu malam lalu menyorokkan bahan makanan itu di dalam meja, almari dan sebagainya. Sekiranya ada kesempatan di waktu siang, dia akan menggunakan bahan itu tanpa was-was.
7) Hantu Tarakguna
Ni sepupu sepapat dengan Hantu Dracula. Hantu ini akan membuta selama 12 jam sejak terbitnya fajar sehingga terbenamnya matahari. Dia akan kembali cergas seperti sedia kala setelah azan Maghrib berkumandang menandakan masuk waktu untuk berbuka puasa.
8) Pontengnak
Sedara kepada hantu Pontianak. Ni jenis makhluk yang paling winrar sekali. Memang terpuaka antara berpuaka diantara semua golongan hantu yang ada di atas. Ini kerana memang susah nak detect hantu jenis ini. Hanya dia dan Allah s.w.t sahaja yang mengetahui. Hantu ini dari spesis wanita. Yelah, kaum hawakan Allah s.w.t sayang lebih so ada anugerah cuti. Tapi kalau dah 30 hari cuti terus tanpa henti apa kejadahnya?
9) Hantu Sundal Bolong
Memang sundal betul hantu ni. Ni pun hantu spesis wanita juga. Hantu ini sangat merbahaya kerana boleh menyebabkan orang lelaki yang berpuasa boleh susut pahala puasanya. Dorang ni berpuasa tapi berpakaian tak cukup lengkap dan sempurna. Tutup bawah atas terbuka, tutup atas bawah pula terbuka. Hantu ini paling liat untuk dihapuskan kerana kalau dah bulan puasa pun dia menyundal, lepas bulan puasa lagilah dia menyundal. Ish ish.
***************************
Haa, ni laa serba sedikit hantu-hantu yang wujud dibulan puasa. So, watch out guys. Kalau korang ada terlihat penampakan sebegini harus berighstifar banyak-banyak dan sebaik-baiknya azankan laa dekat cuping telinga makhluk-makhluk ni biar dia sedar sikit. Selamat menyambut bulan Ramadhan al-Mubarak. Banyakkan beribadah dan kurangkan main mercun kalau tak mahu memperolehi pakej percutian di hospital berhampiran.
P/s: Selalu aku dengar orang jahil berkata dosa masing-masing, kubur masing-masing. Tapi aku hanya seorang hamba Allah s.w.t yang hanya menjalankan tugas dan amanahNya iaitu “Amar Ma’ruf Nahi Mungkar”.


www.ceritatira.blogspot.com

Maaf buat semua para pembaca sekalian. Blog Cerita Aku Dan Sesuatu baru-baru ini entrinya makin lama semakin slow je. Ini kerana aku telah ditugaskan menjadi seorang editor dan designer bagi blog Cerita Tira.  Aku juga telah diberi tanggungjawab penuh untuk menjadi salah seorang penulis diblog ini. Klik Read more untuk mengetahui kesibukan aku untuk projek blog terbaru ini.

(more…)

Aku Keseorangan Rasa Damn!

Posted: March 13, 2011 in Umum

Hidup ini memang akan rasa suck nak mampos bila kita keseorangan. Kita makan sorang-sorang. Kita tengok tv sorang-sorang. Kita mandi sorang-sorang. Ok, yang part last tu abaikan. Tapi itu laa hakikatnya. Kehidupan aku berubah apabila 2 orang housemate aku masuk bilik ni dan cakap “Abang Fandy tolong jaga bilik ye. Saya dan Afik balik bercuti sebentar”, kata Munzir. Klik Read more untuk menghayati jiwa dan perasaan aku yang penuh dengan taman larangan ini.

(more…)

Selalunya sebelum aku keluar dari rumah aku akan menabung ditoilet rumah terlebih dahulu. Ini adalah sebagai langkah berjaga-jaga supaya darurat tidak berlaku semasa berjalan diluar. Gila, tak boleh aku nak bayangkan kalau tengah tersekat dalam kesesakan lalu lintas tiba-tiba panggilan alam menyahut. Pasti muka jadi macam God Must Be Crazy menahan hasil kumbahan keluar dari lubang punggung. Walau bagaimana pun kita manusia hanya mampu merancang tapi Tuhan yang menentukan. Toilet awam menjadi tempat penyelamat dari terkencet didalam seluar. Tapi aku tak suka menyinggah ditandas awam. Kenapa? Ayuh klik Read more..

(more…)

Satu Subjek Buat Aku Rasa weeeeee~

Posted: March 8, 2011 in Umum

Pada semester yang lepas aku cuma ada satu subjek je iaitu Pengajian Islam. Alhamdulillah alhamdulillah (dalam nada Maher Zain) aku berjaya mendapat keputusan yang baik. Semua berkat dari Ustaz Shahril yang mendidik aku. Kini aku mempunyai cahaya nur diwajah dan boleh menjadi salah seorang perserta Imam Muda pada musim yang seterusnya. Setelah dicongak-congak menggunakan saintifik calculator, baki semester yang aku ada cuma tinggal 2 je lagi tidak termasuk semester kali ini. Klik Read more untuk mengetahui kisah selanjutnya (ayat poyo).

(more…)

Gaya Penulisan Di Facebook

Posted: March 3, 2011 in Umum

Zaman teknologi maklumat ni semua orang ada Facebook. Agak ganjil bila kita buat pengakuan mengatakan kita tiada akaun Facebook. Analoginya umpama seseorang buat pengakuan bahawa dia belum bersunat lagi. Walaupun Facebook ciptaan orang Yahudi tapi ramai orang tetap ketagih menggunakannya. Pak Imam pun guna juga. Tak salah menggunakannya dijalan yang lurus. Hari ini aku nak mengupas berkenaan jenis-jenis gaya penulisan status Facebook diwall. Nak conteng dinding nanti kena label vendalisme pulakan. Jadi kalau gian conteng saja didinding Facebook. Jom klik Read more untuk mengetahui jenis-jenis gaya penulisan di wall Facebook.

(more…)

Aku amat bersimpati kepada beberapa orang blogger yang telah dilabel sebagai hooker. Aku sebut dalam bahasa omputih sebab lebih sopan bunyinya. Memang pandai si blogger tu (yang melabel) mencipta taktik keji demi menagih trafik dari orang ramai. Aku tak tahu dia ikut fahaman apa sebab time sekolah dulu aku kenali hooker pada aspek yang lain. Klik Read more untuk merungkai pandangan mengikut cara aku pula.

(more…)

Episod Hangin SMS Misteri

Posted: February 28, 2011 in Umum

Aku ingin mengucapkan “Kau memang macam bagus. Macam je” kepada si pemberi SMS tersebut. Aku dapat SMS yang tak dikenali tapi malas aku nak tanya siapa sebab aku tiada selera nak kenal orang macam bagus seperti beliau. Aku suspek itu kawan aku base dari kemesraan beliau macam dah lama kenal aku. Ye aku hangin sangat-sangat sampai entri aku pun bertajuk hangin. Klik Read more untuk berhangin bersama aku.

(more…)

Presiden Islam VS Perdana Menteri Islam

Posted: February 25, 2011 in Umum

Aku memang suka buat isu kontolbesi macam ni. Serius, memang tak ramai yang sanggup buat pandangan berhubung isu politik. Aku tak kisahpun. Nama je negara kita ni Islam tapi aku tengok dah macam negara kapir seiras-iras Amerika je ni. Yelah, semua takut dengan ISA. Kalau bersuara lancang memberi pendapat nanti ISA kurung pulak. Shit, lawak minta dikurung aku ni. Berbekalkan organ reproduksi aku yang bersaiz olimpik aku nak tulis jugak. Ini cuma pendapat aku je. Tapi selepas dipikir secara ilmiah dan lojik akal aku rasa ada betulnya. Jom klik Read more dan lupakan ISA..

(more…)

Go To Hell To The Peragut!

Posted: February 23, 2011 in Umum

Apa berita yang lebih best dari kemenangan Malaysia menjulang Piala Suzuki AFF? Jawapannya adalah kematian seekor peragut warga asing ditangan seorang perempuan Malaysia yang mempunyai semangat Kamikaze (berani mati punya). Semua akhbar letak tajuk skema nak mampos. Cuma satu je akhbar yang letak tajuk berita untuk kes ini yang aku klasifikasikan sangat winrar. Berita KOSMO yang berharga RM1 tu letak tajuk serius funny. Tajuk dia “Maut Tertonggeng Dalam Longkang”. Muahahahaha, aku tak cakap banyak terus je beli agar dapat bergelak ketawa dirumah. Begitulah awesomenya aku rasa terhadap kemamposan penyangak tersebut dan aku berharap sekor lagi yang sedang nyawa-nyawa ikan dekat Hospital Ampang tu agar cepat mampos jugak. Klik Read more untuk rage bersama aku..

(more…)

Bukan tak mahu update tapi aku agak sibuk sedikit kebelakangan ini. Fuuu, korang tengok bertapa straight to the pointnya pengakuan aku tu. Muahaha (ketawa setan). Semua para blogger pasti akan melalui saat-saat dimana mereka akan ketandusan idea untuk mengupdate blog. Alaa, tak payah nak buat pengakuan bahawa anda seorang blogger tegar yang sentiasa mempunyai idea khurafat untuk ditulis.. Kita manusia sama je kadang-kadang otak kita blank dan harus diformat semula. Jadi dalam keadaan menunggu ilham sampai maka berabuk dan bersawanglah blog kita (ayat klise yang biasa blogger guna bila dah lama tak update blog). Okeyh, nampak mukadimah dah panjang sikit ayuh klik Read more untuk mengetahui simptom-simptom orang yang tiada idea nak update blog..

(more…)

Ery s2dio

Posted: February 9, 2011 in Umum

Huu dah lama betul aku tak melakukan onar didalam blog aku ni. So the busy laa right now. Sekarang banyak tempahan dari para blogger untuk mendesign dorang punya blog. Haaaish, aku punya blog pon dan macam hampeh tak terurus. Sekali orang dengar macam tak percaya je aku design website orang lain. Low profile je laa. Aku suka blog yang simple-simple je dan tak banyak widget yang tak berguna didalamnya. Mari kita melihat antara blog yang berjaya aku ubah penampilannya. Ni eklusif tau aku tak pernah hebohkan bahawa aku empunya Ery s2dio yang kerap mengedit sesuatu dengan atau tanpa izin. Hahaha. Korang ingat Eric je yang boleh deco rumah orang dengan mengejut. Well, aku pun boleh. Jom klik Read more..

(more…)

Aktiviti Menganjing Yang Tidak Menjadi

Posted: February 7, 2011 in Umum

Aku baru je lepas kena nganjing dengan si Azim sebab Manchester United kalah dengan pasukan Wolverhampton sebanyak 2-1. Macam shit je aku rasakan. Tapi takpe, aku gagahkan diri untuk membalas salakan beliau dengan memasang niat ikhlas untuk melihat pasukan feveret beliau bermain hari ini. Yeeaah, dia suka Liverpool. Torres pun dah keluar dari Liverpool masuk Chelsea. Pastilah perlawanan kali ini umpama box office untuk disaksikan. Port persundalan kami pada malam itu adalah di Restoran Cuba Rasa. Ayuh klik Read more untuk melihat body anggun tukang masak didapur restoran berkenaan.

(more…)

Aku, Persona Dan Bengkel

Posted: February 4, 2011 in Umum


Cuti semester kali ini tepat jatuhnya pada Tahun Baru Cina. Aku mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina walaupun aku tahu dah terlambat tapi aku pedulik hape. Kadang-kadang aku terasa pelik juga bila tengok orang Melayu punya eksited nak bercuti lagi terlebih dari orang Cina. Lantak korang laa janji 1 Malaysia. Cuma aku geram bila time nak hantar kereta pergi servis. Fuuuu, penuh sana sini bengkel sebelum perayaan. Al-maklumlah musim perayaan kenderaan bertayar harus diservis terlebih dahulu. Tu kan saranan kerajaan demi menjaga keselamatan pengguna jalan raya. Tapi aku punya mood untuk menyambut perayaan Tahun Baru Cina kali ini ada kurang sikit. Kalau nak tahu kenapa klik Read more..

(more…)

Bila tyme cuti semester aku kena balik Jaybee. Dari kolej nak ke terminal bus kena menaiki bus awam. Sampai terminal kena naik bus express pulak. Sampai Jaybee nanti naik bus awam lagi. Sampai rumah kena naik tangga (takde kena mengena). Fuh, pengembaraan balik ke kampung dengan menaiki bus memang mencabar. Rasa macam masuk rancangan The Amazing Race je. Walaupun aku dah biasa menaiki bus tapi ada certain perkara yang aku rasa tak selesa bila menggunakan perkhidmatan awam ini. Nak tahu kenapa? Haa, jom klik Read more untuk mengetahui sebab-sebab aku kurang selesa menaiki bus..

(more…)