Archive for June, 2010

Adab Di Kedai Makan

Posted: June 29, 2010 in Umum

Manusia dan adab ibarat pasir dan lori pasir. Tiada pasir maka tiadalah lori pasir maka tiadalah budak-budak bermain pasir. Eh, kenapa pelik sangat anologi yang aku terangkan di sini. Salah satu adab yang harus diberi perhatian adalah adab ketika berada di kedai makan. Dekat kedai makan pun kena beradap ke? Ada sesetengah manusia ni kalau sebut pasal makan je terus hilang pedoman dan maruah diri dah tak kira dah adab sopan semua  main belasah je macam biawak komodo. Jadi entri kali ini aku ingin memberi sedikit tips bagaimana untuk beradap di dalam kedai makan tidak kiralah kedai makan tu cuma warong picisan ataupun restoran 5 bintang sekalipun. Sila kilik Read more untuk mempelajari teknik beradap di kedai makan.

(more…)

Pengembaraan ke Midvalley

Posted: June 23, 2010 in Umum

Midvalley Megamall

Setelah bosan berada di Mantin Negeri Sembilan aku telah mengatur rancangan untuk mengembara di luar tanah jajahan orang Minangkabau untuk melihat alam maya yang lebih indah dari yang disediakan di sini. Segala persiapan sudah dibuat seperti  mengenalpasti perbezaan antara komuter, monorel dan keretapi sebenar. Shit!! Dorang cakap train je sudah terbayang dikepala aku memang laa kat KTM tu semuanya train takkan ada bus express pulak bergerak atas landasan tu. Jadi aku sudah membuat kajian terperinci yang mana harus aku naiki supaya tidak tersesat pula sampai ke Melaka. Ayuh klik Read more untuk mengikuti sepanjang kisah pengembaraan aku ke Midvalley.

(more…)

Sultan Brunei dan Azrinaz Mazhar..

Posted: June 22, 2010 in Umum

Ehsan Pakcik Google: Azrinaz Mazhar Hakim

Aku ada terdengar berita soh seh soh seh mengatakan Sultan Brunei menceraikan isteri beliau iaitu Azrinaz Mazhar Hakim dengan talak satu. Tak tahu sangat apa kesnya kan tapi sampai segala pingat kebesaran ditarik balik mesti ada satu kes yang besar ni. Azrinaz Mazhar ni dulu personaliti TV3. Fuh, gila dasyat kerja kat TV3 sampai boleh kahwin dengan Sultan Brunei. Patutlah TV3 sentiasa bangga, riak lagi takbur dengan personaliti-personaliti keluaran syarikat mereka walaupun pada aku takdelaa best manapun. Tapi kenapakah Sultan Brunei menceraikan beliau ya? Aku ada terdengar bahawa Sultan Brunei ni seorang yang baik, pemaaf dan merupakan lelaki paling gentleman di Brunei (sumpah ini bukan statement bodek). Dengan tidak semena-mena aku pun memulakan aktiviti terjah secara tidak malu di tempat-tempat yg boleh memberikan informasi kenapa beliau diceraikan sebegitu rupa dan semestinya bukan TV3 kerana sudah pasti TV3 akan backup protoge keluaran mereka sendiri. Jom terjah dengan mengklik Read more. Zasssssss..

(more…)

Kejadian Pelik Sem Ini..

Posted: June 19, 2010 in Umum

Setelah puas beberapa bulan melakukan aktiviti ponteng kelas dan mengumpat lecturer-lecturer bertugas semasa beliau sedang mengajar di hadapan dan kini tibalah waktunya untuk hari pembalasan. Dimana hari inilah hari yang ditunggu-tunggu oleh para lecturer untuk membuli para studentnya dengan racist tanpa belas kasihan. Apa lagi kalau tidak exam weeks. Pelajar yang sentiasa hadir ke kelas dan mendengar syarahan para lecturer dengan penuh bernafsu pasti menunggu saat ini untuk menunjukkan kebolehan mereka sebagai pelajar nerd no.1 . Aku pula bagaimana? Ah malaslah aku nak cerita pasal exam je. Mari kita feedback untuk mengetahui kejadian-kejadian pelik berlaku sepanjang sem ini sehingga exam berlangsung. Jeng jeng jeng. Klik Read more kat sinun.

(more…)

Kejutan dihari Selasa!!

Posted: June 9, 2010 in Umum

Semalam Zaki dan Jidee ajak aku pergi main bowling dekat Seremban Parade sebab tiada kelas pada hari tu. Nampak sangat mereka sudah bersedia untuk menggalas cabaran Bowling Tournament yang akan dianjurkan oleh kolej pada 12hb ni. Bowling dekat Seremban Parade ada pakej menarik pada waktu pagi tau. Satu game cuma RM2 je (dari pukul 8am sampai pukul 2pm) so makin bertambah ramailah makhluk-makhluk tidak reti untuk bersembahyang subuh membuat onar di sana. Pakej ni hanya termaktub pada hari biasa je kalau cuti umum ikut harga firaun RM5.50 per-game. Satu pakej yang menarik untuk orang yang suka ponteng sekolah dan ponteng kerja. Aku pergi dengan mereka tepat pukul 9.30 pagi dengan menaiki bus dan sampai di sana pada pukul 10.30 pagi. Then si Ariff dan member dia Syafiq pun datang dekat sana juga untuk berfoya-foya selepas puas merempit di waktu pagi dengan motor pinjam. Main sampai 5 game tak hingat dunia. Harap korang jadi juaralah lepas ni ya’. Ada lagi kejutan yang berlaku jadi sila klik Read more untuk sama-sama menerima kejutan itu.

(more…)

Kata abah..

Posted: June 6, 2010 in Umum

Selepas membuat entri bertajuk “Kata Emak..” mestilah membuat entri “Kata Abah..” pula barulah boleh diisytiharkan seorang anak yang adil soleh lagi solehah. Seperti biasa juga selalunya orang akan membuat entri pasal bapa mereka hanya pada hari-hari tertentu seperti Hari Bapa se-dunia selain dari Hari Buruh. Pada aku tiap-tiap hari adalah hari bapa walaupun orang tua-tua kata kasih ayah di depan mata. Eh, ye ke? Aku rasa betul kot sebab bapa ni kalau nampak anak dia buat salah memang dia marah habis lepas tu dia akan silent mode untuk beberapa minggu tapi lepas tu tanya pada ibu perkembangan kita tiap-tiap hari secara senyap-senyap. Lepas dia dah okeyh baru dia mesra alam dengan kita balik. Sila kilk Read more untuk mengenali President of The House iaitu my abah dan apa kata beliau.

(more…)

Zionis: Kita sokong atau benci?

Posted: June 5, 2010 in Umum

Aku dah lama perhatikan benda ni tapi sekarang aku terpaksalah mendedahkan apa yang aku lihat selama ini. Sebelum tu aku nak ucapkan ribuan kemaafan kalau ada yang tersinggung dengan entri aku kali ini yang aku rasa memang kontroversi sangat-sangat. Tapi nak buat macam mana, aku hanya insan biasa yang mahu meluahkan pendapat saja.

Sekarang dah jadi trademark rakan-rakan FB aku yang kebanyakkannya member kolej menggunakan black picture profile. Aku pun kadang-kadang konfius siapa dia ni takut stalkers bersiri aku ke apakan. Ada juga yang tag aku kat gambar black picture supaya aku menggunakannya untuk menunjukkan rasa bantahan terhadap serangan yang dilakukan rejim Zionis ke atas kapal membawa bantuan kemanusian Palestin. Untuk makluman semua berita ini membuatkan aku berasa sedih bercampur marah lebih-lebih lagi dengar ada warga Malaysia di dalamnya. Tapi still marah pun aku tak pakai black picture yang korang kasi kat aku. Mengapa? Ayuh klik Read more untuk kita mengetahui adakah kita membenci atau menyokong rejim Zionis.

(more…)

Terjah: Entri Hot..

Posted: June 4, 2010 in Umum

Sedang seronok  berjalan-jalan melintasi kawasan blog my BFF tiba-tiba aku berhenti dan termanggu disatu blog yang mengandungi kandungan isu yang  panas.  Blog Cik Faras yang memang malatop mak aihh ni. Dia membuat entri meminta pendapat tapi content entrinya memang membuatkan aku teringat kejadian hitam yang menghantui diri aku sehingga sekarang dan tidak semena-mena aku menjadi panas semula. Tapi bukan aku panas dekat Cik Faras kerana beliau merupakan seorang sahabat yang baik dan sering mengepau aku meminta aku untuk membelanjer beliau burger di kedai belakang walaupun sampai sekarang aku still buat bodo je dengan pelawaan beliau. Hahaha. Malas nak cakap banyak so sila klik Read more untuk terjah keruangan panas kali ini.

(more…)

Kata emak..

Posted: June 3, 2010 in Umum

Selalu orang akan membuat entri pasal emak mereka pada Hari Ibu saja. Mungkin ramai yang berfikir bahawa aku sudah terlambat untuk mengucapkan Selamat Hari Ibu dan terlupa untuk membuat entri ini pada hari tersebut. Pada aku setiap hari adalah hari ibu kerana kasih sayang ibu sampai ke syurga. Hey!! Hari Ibu aku tak pernah miss untuk menelifon emak aku and wish for her okeyh walau pun tarikh sebenar Hari Ibu aku tak pernah geti nak ingat. Hahaha. Firstly aku nak ucapkan pada mak “ALONG SAYANG MAK SANGAT-SANGAT-SANGAT-SANGAT DAN AMAT BERTERIMA KASIH KERANA EMAK BERJAYA MENDIDIK ALONG  MENJADI SEORANG INSAN BERGELAR ANAK“. Dulu masa aku kecil mak selalu memberi pesan atau kata-kata indah walaupun agak melucukan buat aku sehingga sekarang. That’s true kerana mak adalah insan yang paling memahami aku. Jom klik Read more untuk mengetahui kata emak terhadap aku.

(more…)

Lukisan Haramjad..

Posted: June 1, 2010 in Umum

Entri kali ini adalah kesinambungan dari entri Lukisan Sayang dimana hasil seninya dilukis secara semulajadi oleh buah hati kesayangan hamba. Perbezaan yang nyata pada entri kali ini adalah hasil seninya dicipta oleh para BFF kolej aku. Maybe dorang cemburu kerana kekasih hati aku pandai melukis so dorang pun turut serta menggedik untuk memperlihatkan bakat mereka yang ada supaya dapat menginterframe lalu mempopularkan diri mereka di dalam blog keji ini. Anyway guyz please don’t eat and drink or anything that you all can do while looking at the picture that you all gonna see. Apa aku merepek ni setan. Senang kata berhati-hati dan sentiasa bersiap sedia zahir dan batin untuk melihat hasil seni para BFF kolej aku kerana semua hasil seninya amat racist sama sekali. Amaran sudah dibuat sekarang terpulang pada anda semua untuk mengklik Read more atau pun tidak…

(more…)